V ovzduší nad Prešovským krajom nebol v roku 2003 ani raz tzv. výstražný stav

05.03.2004 Celý región

Prekročenie hodnôt pre troposférický ozón a tuhé častice PM10 zaznamenali v roku 2003 v ovzduší nad územím Prešovského kraja. Ani v jednom prípade ani jedna ...
Prekročenie hodnôt pre troposférický ozón a tuhé častice PM10 zaznamenali v roku 2003 v ovzduší nad územím Prešovského kraja. Ani v jednom prípade ani jedna z desiatich automatických monitorovacích staníc (AMS) však nehlásila prekročenie tzv. výstražného informačného prahu.

Vyplýva to z údajov, ktoré v tomto týždni sprístupnil v rámci svojich povinností novozriadený Krajský úrad životného prostredia v Prešove.
Prešovský kraj zaradilo Ministerstvo životného prostredia SR na základe výsledkov hodnotenia kvality ovzdušia v roku 2002 do prvej skupiny pre znečisťujúce látky PM10 a ozón a do tretej skupiny pre oxid siričitý, oxid dusičitý, olovo, oxid uhoľnatý a benzén.
Maximálny denný osemhodinový priemer 120 mikrogramov na meter kubický ozónu bol v roku 2003 najčastejšie prekročený na AMS Lomnický štít, a to dovedna 198-krát a 146-krát na AMS Štrbské Pleso. Počet povolených prekročení za kalendárny tok je pritom 25 v priemere za tri roky. Cieľová hodnota ozónu bola prekračovaná najmä v druhom a v treťom štvrťroku. Prízemný ozón je sekundárna dráždivá škodlivina, ktorá nevzniká priamym vypúšťaním znečisťujúcich látok do ovzdušia, ale je vytvorený pôsobením slnečného žiarenia na primárne znečisťujúce látky, ako sú emisie z dopravy a emisie organických rozpúšťadiel používaných najčastejšie v priemysle na odmasťovanie alebo v čistiarňach.
Nadlimitnú hodnotu tuhých častíc PM10 60 mikrogramov na meter kubický za 24 hodín v roku 2003 zaznamenali všetky štyri AMS, ktoré ju merali. Najviac 29-krát vo Vranove nad Topľou a 24-krát na Sídlisku III v Prešove. Povolených prekročení za kalendárny rok je 35. Nadmerný výskyt evidovali v období zimného posypu ciest.

(jj)
 

Vyberte región